СПЕЦИАЛНИ ПРОДУКТИ

Мулч / Покрития срещу плевели

Мулч / Покрития срещу плевели

Активни филтри

Сребърно черен мулч с перфорация за отглеждане на ягоди. Дебелина на фолиото 30 микрона. Възможност за поръчка на количество по-малко от цяла ролка.

Какво представлява процесът на мулчиране

Процесът на мулчиране включва покриване на почвата около растенията със слой от органичен или неорганичен материал. Този слой служи за няколко цели, които допринасят за цялостното здраве и продуктивност на вашата градина. 

Процесът на мулчиране с неорганичен мулч е следният:

Неорганичният мулч се отнася до неживи материали, които се използват за покриване на повърхността на почвата в градинарството и озеленяването, за да осигурят различни предимства. За разлика от органичните мулчове, които се разграждат с времето и допринасят за подобряване на почвата, неорганичните мулчове не се разлагат и могат да предложат дълготрайно покритие. Често срещаните видове неорганичен мулч включват материали като скали, камъни, чакъл, найлон и мрежа срещу плевели. 

Процесът на мулчиране с неорганичен мулч е сравнително лесен и включва следните стъпки:

Подгответе района: Започнете с подготовка на района, където възнамерявате да приложите неорганичния мулч. Това може да включва премахване на съществуваща растителност, плевели или отломки от повърхността.

Изравнете почвата: Уверете се, че повърхността на почвата е относително равна.Това ще осигури по-гладка основа за неорганичния мулч и ще създаде по-привлекателен външен вид.

Рамкиране на мястото: Направата на граници около зоната, която планирате да мулчирате, може да помогне за задържането на мулча на място и да предотврати разпространението му върху пътеки или други нежелани зони.

Поставете неорганичния мулч:

Скали и камъни: Разпределете слой от скали или камъни равномерно върху повърхността на почвата. Изберете дебелина, която отговаря на вашите естетически предпочитания и предназначението на мулча (напр. потискане на плевели, задържане на влага, декоративни цели).

Чакъл: Чакълът може да се разпръсква подобно на скалите и камъните и предлага добри дренажни свойства. Изберете размера на чакъла, който работи най-добре за вашето конкретно приложение.

Мрежа срещу плевели (мулчираща мрежа): Ако използвате мрежа против плевели, изрежете я, за да пасне на площта, и го поставете върху почвата, преди да добавите мулч. Закрепете тъканта с колове или карфици, за да я държите на място. 

Полиетиленово фолио за земя (срещу плевели): Полиетиленовото фолио обикновено се използва в райони, където искате да предотвратите изцяло растежа на плевелите. Поставете пластмасовия лист върху почвата, изрежете дупки за засаждане и след това го покрийте с декоративни камъни или чакъл.

Подредете и изравнете мулча: След като неорганичният мулч е на мястото си, използвайте гребло или ръцете си, за да го разнесете и подредите равномерно по площта. Уверете се, че няма голи петна или неравни терени.

Поддръжка: Докато неорганичният мулч не се разлага като органичния мулч, той все още може да натрупа отломки и мръсотия с течение на времето. Редовно проверявайте и отстранявайте всякакви остатъци, които могат да се натрупат на повърхността на мулча, за да поддържате външния му вид.

Допълнете при необходимост: С течение на времето неорганичните мулчове могат да се изместят поради движение или други фактори. Периодично проверявайте слоя мулч и го допълвайте, ако е необходимо, за да осигурите постоянно покритие и функционалност.

Не забравяйте, че неорганичният мулч не допринася за подобряване на почвата, както органичният мулч. Ако искате да подобрите плодородието и структурата на почвата, помислете за включване на органични материали във вашите градински практики.

Процесът на мулчиране предлага няколко предимства:

Разбира се, неорганичният мулч предлага няколко предимства, които го правят популярен избор за различни приложения в озеленяването и градинарството. Ето някои от основните предимства на използването на неорганичен мулч:

Дълготрайност: Неорганичните мулчове, като скали, камъни и чакъл, не се разлагат като органичните мулчове. Това означава, че те могат да издържат много дълго време, без да се нуждаят от честа подмяна.

Потискане на плевелите: Неорганичните мулчове създават физическа бариера, която помага за потискане на растежа на плевелите, като блокира слънчевата светлина и не позволява на семената на плевелите да достигнат до почвата. Това може значително да намали необходимостта от ръчно плевене и прилагане на хербициди.

Запазване на влагата: Неорганичният мулч може да помогне за задържане на почвената влага чрез намаляване на изпарението. Това е особено полезно в сухи райони или райони с ограничен достъп до вода, където опазването на водата е от съществено значение.

Контрол на ерозията: Неорганичните мулчове могат да предотвратят ерозията на почвата, като действат като защитен слой срещу въздействието на валежите и вятъра.

Декоративна привлекателност: Много видове неорганичен мулч, като цветни камъни или декоративен чакъл, могат да подобрят визуалната привлекателност на градината. Предлагат се в различни цветове, форми и размери, което позволява творчески възможности за дизайн.

Ниска стойност за поддръжка: Веднъж поставени, неорганичните мулчове обикновено изискват по-малко поддръжка от органичните мулчове. Те не се разграждат, така че няма нужда от редовно допълване поради разлагане.

Задържане на топлина: Неорганичните мулчове, особено по-тъмните камъни или чакъл, могат да абсорбират и задържат топлината от слънцето. Това може да помогне за затопляне на почвата, насърчавайки по-добър растеж на растенията в по-хладен климат.

Чистота: Неорганичните мулчове обикновено са по-чисти от органичните мулчове, тъй като не се разграждат и не създават органична материя, която може да привлече вредители или мухъл.

Предотвратяване на уплътняването на почвата: Неорганичните мулчове могат да помогнат за предотвратяване на уплътняването на почвата в зони с голям трафик, като осигуряват защитен слой между почвата и пешеходния трафик.

Без изчерпване на хранителни вещества: За разлика от органичните мулчове, които разграждат и внасят хранителни вещества в почвата, неорганичните мулчове не изчерпват хранителните вещества в почвата. Това може да бъде от полза, ако искате да поддържате прецизен контрол върху хранителните вещества, които вашите растения получават.

Нисък риск от вредители и болести: Неорганичните мулчове са по-малко склонни да приютяват вредители, болести или гъбички в сравнение с органичните мулчове, което може да бъде важно за здравето на растенията.

Важно е да изберете правилния тип неорганичен мулч въз основа на вашите конкретни цели и условията на вашия пейзаж. Освен това вземете под внимание естетическите и функционални аспекти на мулча, за да сте сигурни, че той допълва цялостния ви дизайн и отговаря на вашите практически нужди.

Какви видове мулч се предлагат

Предлагат се различни видове мулч, всеки със своите характеристики, предимства и съображения. Ето някои често срещани видове мулч:

Органичен мулч:

Мулч от дървени стърготини или кора: Изработен от дървесина, този тип мулч е популярен заради естествения си вид и способността да подобрява структурата на почвата, докато се разгражда.

Неорганичен мулч:

Чакъл или камък: Тези видове мулч са издръжливи и дълготрайни. Те не се разлагат и осигуряват чист външен вид.

Полиетиленов мулч или найлон срещу плевели е често използван в търговското земеделие. Този тип  мулч предотвратява растежа на плевелите и задържа влагата. Предлага се в различни цветове и може да повлияе на температурата на почвата. 

Предимства на найлона срещу плевели:

1. Предлагат се различни цветове полиетиленов мулч за различните видове производство: кафяв, който затопля почвата и е подходящ за ранно пролетно или късно есенно производство;

Черен, който предпазва почвата от прегряване и е подходящ за летни култури. Черният мулч също така е и универсален и най-масово приложим

2. Предлагат се полиетиленови мулчове със сребрист горен  слой, който отразява светлината, осветява плодът отдолу и спомага за равномерното узряване на плодовете във всички части на корена на растението

3. Мулчовете със сребрист слой също така отразявайки слънчевите лъчи прогонват някой от вредителите като белокрилката.

4. Изпарението на водата става само в областта на стеблото на растението. Това му помага максимално да усвои изпареният въглероден двуокис, което от своя страна води до по-добър фотосинтез и по- здраво и плододаващо растение.

Предимства на мрежата срещу плевели:

1. Осигурява въздушна и водна пропускливост към почвата

2. Мрежата срещу плевели е изключително здрава и UV стабилизирана, което я прави подходяща за многогодишна употреба, респективно намира приложение при многосезонни култури (овощни градини, плододаващи храсти,декоративна растителност, парници и др.)

3. Мрежата е подходяща да се декорира с камъчета или дървесен мулч.

4. Върху мрежата може да се ходи спокойно без да има опасност от скъсването й. Издържа натоварване дори от малко багерче.

Поставяне:

1. Полиетиленовият филм за мулчиране се поставя директно върху почвата. Преди да се постели под него трябва да има поставен капков маркуч за напояване на растенията.

Найлонът срещу плевели прилепва добре към почвата, но е необходимо да се притисне в краищата (използват се всякакви подръчни тежести като плочки, греди, пръст и др.). След като е поставен мулча се преминава към засаждане на растенията. Със садилото (или инструмента приготвен за целта) се пробива мулча и се прави дупка в почвата в която да се постави растението. Не са необходими никакви допълнителни или специални инструменти. Полиетиленовият мулч не може да бъде поставен след засаждане на растенията!

2. Мрежата срещу плевели се разстила върху участъците от почвата, в които не желаем да излизат плевели. Ако е необходимо се цепи или изрязва на места, където трябва да заобиколи растение или предмет. Мрежата не се разнищва. След поставянето й върху почвата трябва да се фиксира с укрепващи скоби към земята. Ако има декоративни камъни или мулч върху нея фиксирането пак е наложително, но в по-малко точки по площа й. Ако се налага напояване на растения, там където е поставена мрежа срещу плевели, същото може да бъде поставено както върху нея, така и под нея.

Не забравяйте, че ефективността на мулча зависи от правилното инсталиране и поддръжка, така че изберете тип, който отговаря на вашите градински цели и възможности.

Какви са предимствата при използването на мулч

Използването на мулч във вашата градина осигурява широк спектър от ползи както за растенията, така и за цялостната екосистема. Ето някои основни предимства от използването на мулч:

Задържане на влага: Мулчът действа като бариера, която намалява изпарението на почвата, като помага за задържане на влагата. Това е особено полезно през горещи и сухи периоди, тъй като намалява необходимостта от често поливане.

Потискане на плевели: Слой мулч помага да се блокира слънчевата светлина от достигане до семената на плевелите, предотвратявайки покълването им и конкурирането им с желаните растения за ресурси.

Регулиране на температурата: Мулчът действа като изолация за почвата, като намалява температурните колебания. Той поддържа почвата по-хладна в горещо време и по-топла в студено време, осигурявайки по-стабилна среда за корените на растенията.

Подобряване на здравето на почвата: Органичните мулчове постепенно се разграждат с течение на времето, обогатявайки почвата с ценна органична материя, хранителни вещества и микроорганизми. Това подобрява структурата на почвата, плодородието и цялостното здраве.

Предотвратяване на ерозията: Мулчът образува защитен слой, който предпазва почвата от въздействието на проливен дъжд и вятър, намалявайки риска от ерозия на почвата.

Предотвратяване на заболявания: Мулчирането създава бариера между почвата и листата на растенията, като помага да се предотврати пръскането на болести, пренасяни от почвата, върху листата.

Контрол на вредителите: Някои мулчи, като кедър или някои ароматни билки, могат да възпрат вредителите от вашата градина. В допълнение, мулчът може да затрудни достъпа на вредителите до корените на растенията.

Естетична привлекателност: Мулчът осигурява чист, еднакъв външен вид на градинските лехи и пейзажи, подобрявайки цялостната визуална привлекателност на вашето външно пространство.

Намалено уплътняване на почвата: Мулчът помага да се предотврати уплътняването на почвата от проливен дъжд, поддържайки добра структура и порьозност на почвата.

Намалени щети от косачките: Прилагането на мулч около дървета и храсти намалява риска от щети от косачки и тримери, които могат да наранят кората и да доведат до стрес на растенията.

По-малко пръскане на почвата: По време на силен дъжд или напояване, мулчът предотвратява пръскането на почвата върху растенията, поддържайки градината ви по-чиста.

Устойчиво градинарство: Мулчирането намалява нуждата от синтетични торове и често поливане, като насърчава по-устойчиви и екологични практики за градинарство.

Подобряване на растежа на растенията: Подобрените почвени условия в резултат на мулчиране водят до по-здрав и по-енергичен растеж на растенията.

Спестяване на време и труд: Мулчирането значително намалява времето, прекарано в плевене, поливане и други задачи по поддръжката, което ви позволява да се съсредоточите върху други аспекти на градинарството.

За какви култури е подходящ мулча:

Мулчът е подходящ за голямо разнообразие от култури, включително зеленчуци, плодове, билки, цветя и дори дървета. Изборът на мулч и приложението му могат да бъдат съобразени със специфичните нужди на различните култури. Ето някои примери за култури, които имат полза от мулчиране:

Зеленчуци:

Домати: Мулчът помага за регулиране на температурата на почвата, предотвратява болести, пренасяни от почвата, и поддържа постоянна влага, което е от съществено значение за доматените растения.

Чушки: Мулчът помага за задържане на влага и потискане на плевелите, създавайки идеална среда за отглеждане на растенията с пипер.

Маруля: Мулчът поддържа почвата по-хладна, като помага да се предотврати цъфтенето на марулята (преждевременно образуване на цветя и семена) по време на горещо време.

Краставици: Мулчирането помага да се поддържа почвата постоянно влажна и поддържа здравия растеж на краставиците.

Тиква и тиквички: Мулчът предотвратява конкуренцията на плевелите, запазва влагата и предпазва плодовете от директен контакт с почвата.

Плодове:

Ягоди: Мулчът от слама или дървени стърготини помага да се предпазят плодовете от почвата, предотвратявайки гниенето и запазва влагата.

Боровинки: Киселиннолюбивите боровинки се възползват от мулчиране като борови иглички или дървени стърготини, за да поддържат киселинността и влагата на почвата.

Малини и къпини: Мулчът помага за потискане на плевелите и поддържа почвата постоянно влажна за тези плододаващи храсти.

Билки:

Розмарин, мащерка, градински чай: Мулчът помага за задържане на влагата и регулира температурата на почвата, което може да бъде полезно за многогодишните билки.

Мента: Мулчът помага за ограничаване на разпространението на агресивни ментови растения, като същевременно запазва почвената влага.

цветя:

Трайни и едногодишни насаждения:

Мулчът помага за задържане на почвената влага, предотвратява растежа на плевелите и поддържа спретнат вид около цветните лехи.

Дървета и храсти:

Млади дървета: 

Мулчирането около основата на младите дървета помага за запазване на влагата, предпазва от температурни крайности и предотвратява повреда от косачки и тримери.

Храсти: Мулчирането около храстите помага да се поддържа влажността на почвата и предотвратява конкуренцията на плевелите.

Саксийни растения: 

Мулчирането върху повърхността на контейнерните растения помага за намаляване на загубата на влага и изпарението, особено при горещо време.

Важно е да се вземат предвид специфичните нужди на всяка култура, когато се избира вида мулч и дълбочината на приложение. Органичните мулчове, като слама или дървесен чипс, обикновено са предпочитани за повечето култури, тъй като допринасят за подобряване на почвата, докато се разграждат. Освен това не забравяйте да оставите празнина около основата на растенията, за да предотвратите натрупването на влага върху стъблата, което може да доведе до проблеми с болестта.