СПЕЦИАЛНИ ПРОДУКТИ

Кашпи

Кашпи

Подкатегории

Активни филтри

Кашпи за цветя Luna 14
  • Изчерпан

Кашпа за цветя Luna 14

0 Review(s)
Цена 2,30 лв.

Изработени от висококачествена пластмаса кашпите за цветя Луна са с наситени  и красиви цветове.

Кашпа за цветя Luna 16

0 Review(s)
Цена 3,00 лв.

Ефектни саксии тип "кашпа'' Луна  ,красиви, наситени гланцирани цветове.

Кашпа за цветя Luna 18

0 Review(s)
Цена 4,00 лв.

Изработени от висококачествена пластмаса кашпите за цветя Луна са с наситени  и красиви цветове.

Кашпа за цветя Luna 22

0 Review(s)
Цена 5,50 лв.

Изработени от висококачествена пластмаса кашпите за цветя Луна са с наситени  и красиви цветове.

Саксия Перла 18 см.

0 Review(s)
Цена 5,30 лв.

Саксиите от серия Перла са подходящи, както за директна сеитба, така и за кашпи.

Саксиите за цветя Перла са изработени от високо качествена пластмаса. С изчистения си дизайн и ярките си цветове ще внесат стил и уют във всеки дом.

Саксия Перла 21 см.

0 Review(s)
Цена 7,70 лв.

Саксиите от серия Перла са подходящи, както за директна сеитба, така и за кашпи.

Саксиите за цветя Перла са изработени от високо качествена пластмаса. С изчистения си дизайн и ярките си цветове ще внесат стил и уют във всеки дом.

Какво представляват кашпите

Кашпите за цветя, известни също като саксии за растения или контейнери за растения, са съдове, специално проектирани да държат и поддържат растежа на цветята. Те се предлагат в различни форми, размери и материали и осигуряват контролирана среда за растеж на растенията. Най-често хората свързват кашпите за цветя като възможност за декоративен акцент в интериора, или за отглеждането на орхидеи.

Саксиите за цветя могат да бъдат направени от различни материали, като най-често срещаният е от пластмаса. Използването на саксии позволява на любителите на растенията лесно да управляват растежа им, да контролират качеството на почвата и да ги поставят на оптимални места за слънчева светлина.

За какво се използват

Кашпите за цветя могат да се използват за голямо разнообразие от растения, включително декоративни цветя, билки, зеленчуци, храсти и дори малки дървета. Те обикновено се използват както на закрито, така и на открито, като домове, офиси, балкони, градини и обществени пространства, за да добавят зеленина и красота към интериора.

От какви материали се изработват

Най-често кашпите за цветя се изработват от пластмасов материал. Пластмасовите саксии за цветя са един от най-често срещаните видове контейнери за растения, използвани за градинарство и отглеждане на растения. Тези саксии са изработени от различни видове пластмасови материали, включително полиетилен, полипропилен и PVC. Пластмасовите саксии за цветя предлагат няколко предимства и са широко предпочитани от градинари и любители на растенията по различни причини:

Издръжливост: Пластмасовите саксии са издръжливи и дълготрайни. Устойчиви са на влага, UV лъчи и температурни колебания, което ги прави подходящи за външна и вътрешна употреба. Те могат да издържат на тежки климатични условия, без да се влошават.

Леки: Пластмасовите саксии са леки, което ги прави лесни за преместване и пренареждане според нуждите. Това е особено полезно, когато искате да преместите растенията на различни места, за да оптимизирате слънчевата светлина или естетиката.

Достъпност: Пластмасовите саксии за цветя обикновено са по-достъпни от саксиите, направени от други материали като керамика или глина. Тази рентабилност ги прави достъпни за широк кръг градинари.

Разнообразие: Пластмасовите саксии се предлагат в различни размери, форми и цветове, което позволява на градинарите да избират контейнери, които отговарят на техните сортове растения и лични предпочитания. Те могат да имитират външния вид на други материали, като глина или камък.

Лесно почистване: Почистването на пластмасови саксии е лесно. Те могат лесно да се избършат или измият с маркуч, за да се отстранят мръсотията, отломките или плесените, които могат да се натрупат на повърхността.

Универсалност: Пластмасовите саксии са подходящи за широка гама от растения, включително едногодишни, многогодишни, зеленчуци, билки и храсти. Те обикновено се използват за засяване на семена или разсад.

Дренаж: Много пластмасови саксии за цветя се предлагат с предварително пробити дренажни отвори на дъното, които са от съществено значение за предотвратяване на преполиване и гниене на корените. Градинарите също могат лесно да добавят дренажни отвори, ако е необходимо.

Изолация: Пластмасовите саксии осигуряват известна изолация на корените на растенията, помагайки за поддържане на по-стабилни температури на почвата, което може да бъде полезно при екстремни метеорологични условия.

Рециклируеми: Много пластмасови саксии за цветя могат да се рециклират, което допринася за устойчивостта на околната среда, когато се изхвърлят правилно.

Пластмасовите саксии за цветя остават популярен и практичен избор за различни градински приложения поради тяхната достъпност, издръжливост и гъвкавост.

За какво са подходящи

Декорация: Кашпите за цветя често се използват за декоративни цели. 

Оптимизиране на пространството: Кашпите за цветя са особено полезни на места, където традиционното градинарство в земята не е възможно. 

Градинарство на закрито: Кашпите за цветя позволяват на хората да отглеждат растения на закрито, като внасят предимствата на природата в жилищните пространства. Стайните растения могат да подобрят качеството на въздуха, да подобрят естетиката и да създадат успокояваща атмосфера. Освен това кашпите за цветя помагат да се контролира поливането, качеството на почвата и торенето, което улеснява наблюдението и грижата за нуждите на растенията.

Сезонно засаждане: Кашпите за цветя улесняват смяната на растенията в определено пространство според сезона. 

Размножаване на растения: Саксиите за цветя се използват за отглеждане на нови растения от семена. Те осигуряват хранителна среда за младите растения да развият корени и да пораснат.

Подаръци: Кашпите за цветя, често пълни с цъфтящи цветя или привлекателни растения, са популярни подаръци за поводи като рождени дни, годишнини, новодомци и празници.

Декорация на събития: Кашпите за цветя обикновено се използват за декориране на събития като сватби, партита и събирания. Те могат да бъдат поставени като централни елементи или използвани за украса на различни пространства.

Градинарство с билки и зеленчуци: Кашпите за цветя са идеални за отглеждане на билки и малки зеленчуци на закрито или на балкони. Това осигурява удобен източник на свежи кулинарни съставки.

Като цяло кашпите за цветя служат като универсални инструменти, които отговарят на нуждите и предпочитанията на градинари, декоратори и ентусиастите на растителните видове.

Полезни съвети

Изберете правилния размер на саксията: Изберете размер на саксия, който отговаря на нуждите на вашето растение. По-големите саксии осигуряват повече място за растеж на корените и задържане на влага, докато по-малките саксии са подходящи за компактни растения и билки.

Използвайте качествена смес за саксии: Използвайте висококачествена смес за саксии или почва, специално формулирана за градинарство в контейнери. Тези смеси осигуряват добър дренаж и аерация, което е от решаващо значение за здрави корени на растенията.

Добавете дренаж: Уверете се, че има дренажни отвори на дъното на саксията, за да предотвратите подгизнала почва. Повдигнете леко кашпата или като я поставите върху чинийка, за да позволите на излишната вода да излезе.

Поливайте правилно: Поливайте растенията, когато най-горният слой  от почвата се чувстват сухи на пипане. Избягвайте преполиване, тъй като това може да доведе до гниене на корените. Поливайте обилно, оставяйки водата да изтича от дренажните отвори.

Наторявайте редовно: Контейнерните растения може да се нуждаят от по-често торене от тези в земята. Използвайте балансиран тор с бавно освобождаване или течен тор според изискванията на растението.

Мулчирайте повърхността: Нанесете слой мулч върху повърхността на почвата, за да помогнете за задържане на влагата, регулиране на температурата на почвата и намаляване на растежа на плевелите. 

Завъртете саксиите: Ако вашите саксии получават слънчева светлина само от една посока, периодично ги завъртайте, за да осигурите равномерен растеж и да предотвратите накланянето на растенията към източника на светлина.

Подрязване: Редовно подрязвайте (отстранявайте изсъхналите цветове), за да насърчите нов растеж и да поддържате чист външен вид.

Поддържайте високи растения: Използвайте колове или решетки, за да поддържате изправени растенията, като ги предпазвате от падане или натежаване отгоре.

Изберете подходящи растения: Изберете растения, които са подходящи за условията на вашата среда, като нива на слънчева светлина и климат. Групирайте растения със сходни нужди в една и съща саксия.

Наблюдавайте за  вредители и болести: Следете за вредители и болести, тъй като те могат бързо да се разпространят в затвореното пространство на саксията. Действайте незабавно, ако забележите проблеми, като използвате подходящо третиране или органични методи за борба с вредителите.

Присадете при необходимост: Присадете растенията, когато се привържат към корените, което означава, че корените им са надраснали саксията. Изберете малко по-голяма кашпа и освежете сместа за саксии по време на повторното засаждане.

Помислете за самополивни саксии: Самополивните саксии имат вграден резервоар, който може да помогне за поддържане на постоянни нива на влага в почвата, намалявайки честотата на поливане.

Разгледайте предложенията ни за самополивни саксии и за самополивни саксии за градината и балкона.

Поддържайте чисти саксии: Редовно почиствайте и стерилизирайте вашите саксии, преди да ги използвате повторно, за да предотвратите натрупването на болести и вредители.

Не забравяйте, че всяко растение може да има специфични изисквания за грижа, така че е важно да проучите нуждите на конкретните растения, които отглеждате в саксиите си. С подходящи грижи и внимание, кашпите за цветя могат да бъдат красиво и универсално допълнение към вашето градинарско изживяване.