СПЕЦИАЛНИ ПРОДУКТИ

Поддържащи мрежи

Поддържащи мрежи

Подкатегории

Активни филтри

Поддържаща мрежа за краставици, боб, грах и други влечащи растения. Намира приложение в цветарство като хоризонтална решетка за поддържане на карамфил, хризантеми и други.

Поддържаща мрежа за краставици, боб, грах и други влечащи растения. Намира приложение в цветарство като хоризонтална решетка за поддържане на карамфил, хризантеми и други.

Предимства на използването на поддържащи мрежи

Поддържаща мрежа или мрежа за влечащи растения (понякога наричана и мрежа за опора на растенията) е специален вид мрежа, която се използва за подпомагане на растенията, които имат нужда от подкрепа, за да растат и да носят плодове или цветя. Тази мрежа се използва главно в градинарството и земеделието и предоставя няколко предимства, а именно:

Опора за растенията: Поддържащата мрежа предоставя структурна опора на растенията, като помага на стъблата и клоните им да се изправят и да не падат под теглото на плодовете, цветята или листата. Това предотвратява повреди и загуби в реколтата.

Улеснява събирането: Мрежата улеснява събирането на плодовете, тъй като те са подпрени, и се намират на по-лесна работна височина. Това улеснява земеделските и градинарски процеси.

Подобрява вентилацията: Мрежата позволява на въздуха и светлината да проникват в растителната област, което подобрява вентилацията и осветеността на растенията. Това може да предотврати развитието на болести и да насърчи здравословния растеж.

Равномерно разпределение на теглото: Мрежата спомага за равномерното разпределение на теглото на плодовете или цветята по стъблата и клоните, което предотвратява нараняванията и счупванията им.

Подобрява качеството на реколтата: Благодарение на мрежата, растенията са по-стабилни и това благоприятства за подобряване на качеството на реколтата и намаляване на загубите.

Икономично и екологично устойчива опция: Мрежите за влечащи растения са относително икономичен и екологичен начин за подпомагане на растенията, без да се налага използването на сложни структури и съществременно спестява труд за изграждането им.

Тези мрежи се изработват от различни материали, като найлон, полипропилен или други подходящи материали. 

За какви растения е подходяща поддържащата мрежа

Поддържащите мрежи са подходящи за много видове растения, особено тези, които имат нужда от опора и подкрепа по време на растежа си. Ето някои от видовете растения, за които поддържащите мрежи са особено полезни:

Домати: Доматите често се отглеждат с подкрепата на мрежи, за да се предотвратят уврежданията на клоните, и за да се улесни събирането на плодовете.

Краставици: Краставиците са други популярни зеленчуци, които се отглеждат с подкрепата на мрежи, за да се избегнат нараняванията на стъблата и да се подобри качеството на плодовете.

Грах, боб и други от рода също се отглежда с подкрепата на мрежи, които помагат на стъблата им да останат вертикални и да не падат по земята.

Рози: За множество сортове рози се използват поддържащи мрежи, за да се подкрепи растежът им и да се подобри формата на растението.

Цветя: Различни видове цветя, особено високи и гъсти растения, могат да се подпират хоризонтално с мрежи, за да не падат и да се запази визуалната им привлекателност.

Поддържащите мрежи са изключително универсални и могат да се използват за различни видове растения, които имат нужда от структурна подкрепа. Важно е да се избере подходящият вид мрежа, който да отговаря на специфичните нужди и характеристики на конкретния вид растения и начин на отглеждане.

Как се използват поддържащите мрежи

Поддържащите мрежи се използват за подкрепа и структурна опора на растенията по време на техния растеж и развитие. Използването им може да подобри растежа на растенията, да предотврати наранявания и счупвания на стъблата и клоните, да улесни събирането на плодовете или да спомогне за създаване на жива стена от влечащи растения. Ето как се използват поддържащите мрежи:

Подкрепа на стъблата и клоните: Мрежите се поставят хоризонтално над редовете или редиците с растения, като стъблата и клоните на растенията се прекарват през отворите в мрежата. Това помага на растенията да останат изправени и да не  падат по земята.

Фиксиране на клонки и цветове: Ако растенията имат ниски клонки или цветове, които се навиват по земята, мрежите се използват, за да ги фиксират и да ги държат на височина. Това подпомага растенията да избегнат прегъването, счупването или мачкането на клонките и цветовете.

Подкрепа на големи плодове: За растения с големи и тежки плодове, като домати или краставици, мрежите предоставят вертикална поддръжка, за да не се счупят клонките под теглото на плодовете.

Оптимизиране на разстоянието: Мрежите могат да се използват, за да се оптимизира разстоянието между растенията в редиците, което улеснява вентилацията и осветеността и помага за предотвратяване на развитието на болести и гъбички.

Събиране на плодовете: Използването на мрежите улеснява събирането на плодовете, тъй като те са по-лесно достъпни и не се прашат директно върху почвата.

Оптимизация на пространството: Мрежите позволяват на земеделците и градинарите да използват пространството по-ефективно и да се съхраняват реколтите по по-организиран начин.

Поддържащите мрежи се използват широко в селското стопанство и градинарството и предоставят важна опора и подкрепа на растенията, като същевременно подобряват качеството на културите.