СПЕЦИАЛНИ ПРОДУКТИ

Саксии за дома и градината

Саксии за дома и градината

Активни филтри

Самоливни сандъчета за тераси и балкони Берберис от серията Urbalive.

Конструкцията на сандъчето осигурява достатъчно място за циркулация на почвения въздух в полза на растенията вътре в него.

Самополивни сандъчета Doppio

0 Review(s)
Цена 19,50 лв.

Самополивни интериорни саксии/сандъчета Doppio с възможности за избор на дизайн според Вашия вкус.

Пулверизатор 1L ROSA

0 Review(s)
Цена 5,50 лв.

Пулверизатор изработен от висококачествена пластмаса и висококачествена италианска пръскаща част.

Обем 1 литър.

Дизайнерска самополивна саския Tree е изработена от пластмаса и дърво. Нейната съвременна форма и комбинация от материали създават уникална възможност за декорация на Вашия дом.

Самополивните сандъчета МАРЕТА са с дължина 60см. и се състоят от две части резервоар за вода и контейнер за растението.

Имат богата гама от свежи цветове и възможност за комбинация между горната и долната част на саксията.

 

Лейка Pilea 3,8л

0 Review(s)
Цена 12,50 лв.

Лейка за самополивни сандъчета

Цветове: зелена; слонова кост

Самополивна саксия URBALIVE ниска

0 Review(s)
Цена 170,00 лв.

Дизайнерска самополивна саския URBALIVE е изработена от пластмаса и дърво. Нейната съвременна форма и комбинация от материали създават уникална възможност за декорация на Вашия дом.

Кашпи за цветя Luna 14
  • Изчерпан

Кашпа за цветя Luna 14

0 Review(s)
Цена 2,30 лв.

Изработени от висококачествена пластмаса кашпите за цветя Луна са с наситени  и красиви цветове.

Самополивна саксия Марета 30

0 Review(s)
Цена 22,00 лв.

Кръглата самополивна саксия Марета е страхотна комбинация от резервоар за вода отдолу и контейнер за растението отгоре.

Имат богата гама от свежи цветове и възможност за комбинация между горната и долната част на саксията.

Видове саксии и тяхното приложение

Саксиите за цветя заемат специално място в градинарството и домашния декор, като служат като основни инструменти за култивиране и демонстриране на живи цветове и зеленина. Тяхното значение надхвърля обикновените контейнери, тъй като предоставят множество предимства и възможности както за вътрешни, така и за външни пространства. Нека разгледаме важността на саксиите и как те допринасят за красотата и функционалността на градините и жилищните площи.

Здраве и растеж на растенията

Саксиите за цветя играят решаваща роля в създаването на идеалната среда за процъфтяване на растенията. Те предлагат контрол върху фактори като качество на почвата, дренаж и излагане на слънчева светлина. С правилната смес за саксии и подходящи практики за поливане, саксиите за цветя осигуряват оптимални условия за развитие на корените и здравословен растеж. Това е особено ценно в райони с ограничено градинско пространство или неблагоприятни почвени условия, където саксиите предлагат възможност за отглеждане на широка гама от растения.

Гъвкавост и мобилност

Едно от основните предимства на саксиите за цветя е тяхната преносимост, която позволява на градинарите да адаптират своите зелени площи към променящите се нужди или условия на околната среда. Саксиите могат лесно да се местят, за да се оптимизира излагането на слънчева светлина, да се защитят деликатните растения от екстремни метеорологични условия или да се създадат визуално привлекателни аранжировки. Тази гъвкавост е особено полезна за градските жители с ограничено външно пространство, което им позволява да пренесат красотата на природата в домовете и балконите си.

Разнообразие и експериментиране

Саксиите за цветя предлагат платно за творчество и експериментиране в градинарството. Предлагат се в различни размери, форми, материали и стилове, които отговарят на различни растителни видове и естетически предпочитания. Градинарите могат да избират между класически теракотени саксии, елегантен керамичен дизайн или модерни синтетични варианти. Освен това саксиите позволяват смесване и съчетаване на растения, създавайки удивителни комбинации.

Сезонни изложби и целогодишна красота

Саксиите за цветя предоставят възможност за показване на сезонни цъфтежи. Независимо дали става дума за цветни едногодишни растения през лятото, весели луковици през пролетта или жива зеленина през есента, саксиите позволяват лесно редуване и адаптиране на насажденията. Освен това, с внимателен подбор на многогодишни растения и вечнозелени видове, саксиите за цветя могат да запазят своята привлекателност и да придадат красота на външните и вътрешните пространства през цялата година.

Подобряване на жизнените пространства

Освен ролята си в градинарството, саксиите за цветя служат като декоративни елементи, които издигат атмосферата на жилищните помещения. Те пренасят природата на закрито, добавяйки усещане за свежест и спокойствие в домовете, офисите и обществените пространства. Добре подбраните саксии допълват темите на интериорния дизайн, действайки като изявени елементи или акценти, които хармонират с мебели, цветови схеми и архитектурни елементи.

Какви саксии са подходящи за дома и градината

Когато избирате саксии за вашия дом и градина, трябва да имате предвид няколко фактора, включително стила и дизайна на вашето пространство, видовете растения, които искате да отглеждате, и вашите лични предпочитания.

Саксиите за цветя са основни инструменти, които позволяват на хората да се занимават с градинарство и да подобрят своите жилищни пространства. Като осигуряват идеално местообитание за растенията, предлагат гъвкавост и добавят визуална привлекателност, саксиите за цветя играят важна роля в поддържането на красотата на природата и приближаването й до нашето ежедневие. Тяхното значение се простира отвъд функционалността, обхващайки творческите, изразителни и възпитаващи аспекти на градинарството и домашния декор.

Материали, размер и изработка

Ето някои видове саксии за цветя, които обикновено са подходящи както за дома, така и за градината:

Класически саксии за цветя от пластмаса

Пластмасовите саксии са леки, издръжливи и рентабилни. Те се предлагат в широка гама от размери, цветове и дизайн. Пластмасовите саксии задържат добре влагата и често имат вградени дренажни отвори. Те са практичен избор както за вътрешни, така и за външни градини, тъй като могат да издържат на различни атмосферни условия.

Самополивни саксии за градината и балкона - тип "висящи"

Висящите кошници са отличен избор за добавяне на вертикална зеленина към вашия дом и градина. Предлагат се от различни материали, като плетена ракита, тел или пластмаса, и могат да бъдат пълни със  каскадни растения.

Самополивни саксии:

Самополивните саксии са идеални за тези, които искат да опростят грижите за растенията. Тези саксии имат вградени резервоари, които осигуряват стабилно снабдяване с вода на растенията, намалявайки честотата на поливане. Те се предлагат в различни материали, размери и стилове и могат да бъдат подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба.

Размер на саксиите

Размерът на саксиите зависи от растенията, които възнамерявате да отглеждате и наличното пространство. По-малките саксии са подходящи за малки или бавно растящи растения, докато по-големите саксии са подходящи за растения, които изискват повече пространство за развитие на корените. Имаме най-различни видове саксии що се отнася до размера и предназначението: висящи саксии, саксии за орхидеи, големи саксии, високи саксии, саксии за тераса, самополивни саксии, саксии за окачване. Уверете се, че размерът на саксията позволява правилен дренаж и оставя достатъчно място, за да може растението да расте удобно.

Конструкция на саксиите

Дренажни отвори: Правилният дренаж е от решаващо значение за здравето на растенията. Повечето саксии имат дренажни отвори на дъното, за да позволят на излишната вода да излезе, предотвратявайки преовлажняване и гниене на корените. Ако една саксия няма дренажни отвори, важно е да ги направите или да я използвате като външна декоративна саксия и да поставите добре дренираща вътрешна саксия с дренажни отвори вътре.

Чинийки и тави: Някои саксии се доставят с подходящи чинийки или тави, които улавят излишната вода, като я предпазват от увреждане на повърхностите. Тези аксесоари спомагат за поддържането на чист и подреден вид и могат да бъдат особено полезни за стайни растения.

Характеристики за окачване: Висящите саксии често включват вградени куки, вериги или въжета за лесно окачване. Те са проектирани да бъдат окачени от различни места, като тавани, стени или перголи.

Модулни и подреждащи се саксии: Някои саксии имат модулен или подреждащ се дизайн, което ви позволява да създавате вертикални градини или лесно да разширявате колекцията си от растения. Тези саксии често имат елементи за свързване или могат да бъдат подредени една върху друга.

Обмислете тези фактори, когато избирате саксии за цветя, за да сте сигурни, че отговарят на нуждите на вашите растения, отговарят на предпочитанията ви за дизайн и са подходящи за предвиденото място.

За какви типове цветя са подходящи

Саксийните цветя са подходящи за широк спектър от растителни видове, включително едногодишни и многогодишни. Ето някои видове цветя, които виреят в саксии:

Петунии: Петуниите са популярни цъфтящи растения, които се предлагат в различни цветове и са много подходящи за градинарство в саксии.

Гераниуми: Гераниумите са известни със своите живи цъфтежи и са отличен избор за градини в саксии. Те са относително ниски за поддръжка и могат да издържат на различни условия на отглеждане.

Невен: Невенът е универсален едногодишен цвят, който добавя живи цветове към всяка градина със саксии. Те са лесни за отглеждане и могат да понасят пълно слънце и сухи условия, което ги прави подходящи за саксии на открито.

Бегонии: Бегониите са ценени заради поразителната си зеленина и красиви цветя. Предлагат се в различни цветове и имат компактен растеж, което ги прави идеални за малки до средни саксии.

Теменуги: Теменугите са едногодишни растения за хладен сезон, които са много подходящи за градинарство в контейнери. Те се предлагат в широка гама от цветове и имат очарователни "лица". Теменугите могат да понасят известна сянка и са идеални за озаряване на саксии на открито през пролетта и есента.

Салвия: Салвията, известен също като градински чай, са многофункционални цъфтящи растения, които привличат опрашители като пчели и пеперуди. Предлагат се в различни размери, от компактни варианти, подходящи за малки саксии, до по-високи за по-големи контейнери.

Това са само няколко примера за цветя, подходящи за саксии. Когато избирате цветя, вземете предвид фактори като изисквания за светлина, температурни предпочитания и размера на вашите саксии. Също така, не забравяйте да изберете сортове, които са подходящи за градинарство в контейнери и имат навик за компактен или влачен растеж.