СПЕЦИАЛНИ ПРОДУКТИ

Самополивни саксии за градината и балкона

Самополивни саксии за градината и балкона

Подкатегории

Активни филтри

Самоливни сандъчета за тераси и балкони Берберис от серията Urbalive.

Конструкцията на сандъчето осигурява достатъчно място за циркулация на почвения въздух в полза на растенията вътре в него.

Самополивните сандъчета МАРЕТА са с дължина 60см. и се състоят от две части резервоар за вода и контейнер за растението.

Имат богата гама от свежи цветове и възможност за комбинация между горната и долната част на саксията.

 

Самополивна саксия Марета 30

0 Review(s)
Цена 22,00 лв.

Кръглата самополивна саксия Марета е страхотна комбинация от резервоар за вода отдолу и контейнер за растението отгоре.

Имат богата гама от свежи цветове и възможност за комбинация между горната и долната част на саксията.

Какви видове саксии са подходящи за тераса или балкон

Когато става въпрос за избор на саксии за тераса или балкон, трябва да имате предвид няколко фактора, включително естетика, ограничения на пространството и практичност. Ето някои видове саксии, които са подходящи за тераса или балкон:

Леки пластмасови саксии: Тези саксии са достъпни, леки и лесни за преместване. Предлагат се в различни размери, форми и цветове, което ви позволява да намерите опции, които отговарят на вашия стил. Потърсете пластмасови саксии, устойчиви на ултравиолетови лъчи, за да сте сигурни, че няма да избледнеят или да станат чупливи на слънце.

Висящи саксии: Ако имате ограничено подово пространство, висящите саксии могат да бъдат чудесен вариант. Те могат да бъдат окачени на тавана или парапетите на балкона, добавяйки естетика и стил към вашето пространство. Изберете леки кошници, изработени от материали като метал, пластмаса или тъкани материали.

Самополивни сандъчета: Сандъчетата са тесни, правоъгълни контейнери, които могат да се монтират на парапети на балкони или первази на прозорци. Идеални са за отглеждане на цветя и билки. Ние от e-gradina.com предлагаме сандъчета с вградени резервоари за вода, за да осигурите достатъчно количество вода на своите растения.

Вертикални самополивни саксии:  Вертикалните саксии  са идеални за увеличаване на пространството в малки площи. Те могат да бъдат монтирани на стени или свободностоящи конструкции, което ви позволява да отглеждате растения вертикално. Вертикалните кашпи се предлагат в различни материали, като пластмаса.

Самополивни саксии: Ако сте загрижени за редовното напояване на вашите растения, помислете за самополивни саксии. Тези контейнери имат вграден резервоар, който съхранява вода, позволявайки на растенията да черпят влага, ако е необходимо. Самополивните кашпи се предлагат в различни материали и стилове.

Използвани материали при изработка

Саксиите за тераси и балкони  могат да бъдат направени от различни материали, всеки със своите уникални предимства и естетика. Изборът на материал ще зависи от фактори като бюджет, стил, издръжливост и тегло. Ето някои често срещани материали, използвани при направата на саксии за тераси:

Пластмаса: Пластмасовите кашпи са леки, достъпни и се предлагат в широка гама от форми, размери и цветове. Те са устойчиви на атмосферни влияния и лесни за придвижване. Потърсете висококачествена UV-устойчива пластмаса, за да предотвратите избледняване поради излагане на слънце.

Керамични или порцеланови: Тези саксии осигуряват декоративна нотка и се предлагат в различни цветове и шарки. Те могат да бъдат по-тежки, така че се уверете, че вашата тераса може да издържи теглото им.

Когато избирате материала за вашите саксии за тераса, помислете за цялостната естетика, която искате да постигнете, конкретните растения, които възнамерявате да отглеждате, климата във вашия район и практичността на преместването и поддръжката на саксиите.

Начин на използване

Ефективното използване на саксии във вашата градина, тераса или балкон,  включва няколко стъпки, за да гарантирате, че вашите растения процъфтяват и вашето външно пространство изглежда естетически приятно. Ето ръководство за това как да използвате саксии за двор:

Избор на правилните саксии: Изберете саксии, които са подходящи за условията на вашата тераса, като вземете предвид индивидуалните си нужди и особеностите на балкона като изглед, големина и разположение. Уверете се, че саксиите имат дренажни отвори, за да предотвратите преовлажняване.

Избор на растения: Изберете растения, които отговарят на условията на слънчева светлина на вашия вътрешен двор (пълно слънце, частична сянка или сянка) и климата. Помислете за зрелия размер на растенията, за да сте сигурни, че пасват добре в саксиите и имат място за растеж.

Подготовка на саксиите: Преди засаждане почистете саксиите и покрийте дренажните отвори с парчета или мрежа, за да предотвратите запушването на почвата. Напълнете саксиите с висококачествена смес за саксии, подходяща за вида растения, които отглеждате.

Засаждане: Внимателно засадете избраните от вас цветя, билки или храсти в саксиите. Уверете се, че следвате специфичните указания за засаждане за всеки тип растение, включително подходяща дълбочина и разстояние.

Поливане: Поливайте обилно вашите растения след засаждане и установете редовна рутина за поливане. Проверявайте редовно нивото на влага в почвата, тъй като саксийните растения могат да изсъхнат по-бързо от тези в земята. Внимавайте да не прекалите с вода, тъй като това може да доведе до загниване на корените.

Торене: Използвайте балансиран, водоразтворим тор, като следвате инструкциите на производителя. Някои смеси за саксии може да се доставят с добавени торове с бавно освобождаване.

Подрязване и обезцветяване: Редовно подрязвайте растенията си, за да насърчите здравословния им растеж и премахване на всички мъртви или избледнели цветя (подрязване). Това ще насърчи непрекъснатия цъфтеж и ще запази саксиите ви във вътрешния двор свежи.

Преместване на саксии: Ако имате чувствителни растения, които изискват специфични условия на светлина или защита от атмосферни влияния, помислете за преместване на саксиите около вътрешния двор, ако е необходимо. Тази гъвкавост ви позволява да оптимизирате условията им на отглеждане.

Контрол на вредители и болести: Внимавайте за вредители или болести, които могат да засегнат вашите саксийни растения. Редовно проверявайте листата и третирайте незабавно всички проблеми с подходящи средства или пестициди.

Сезонни промени: В зависимост от вашия климат може да се наложи да вземете предвид сезонните промени. В по-студените региони някои растения може да не оцелеят през зимата на открито в саксии. Помислете дали да ги внесете на закрито или да ги замените с устойчиви на студ варианти.

Групиране и подреждане: Подредете вашите саксии във вътрешния двор по привлекателен начин. Помислете за групиране на саксии с различни размери и височини. Използвайте повдигнати стойки или платформи, за да създадете различни нива, добавяйки дълбочина към вашия дисплей.

Поддръжка: Редовно почиствайте саксиите, за да отстраните мръсотията и отломките. Проверете за пукнатини или повреди и поправете или сменете, ако е необходимо. Освен това присадете растенията, когато надраснат контейнерите си, или освежавайте сместа за саксии всяка година или две.

Като следвате тези стъпки, можете да създадете красива и процъфтяваща дворна градина с добре използвани саксии, които допълват вашето външно жилищно пространство.

За какъв тип цветя са подходящи саксиите за тераса

Почти всички видове цветя са подходящи за засаждане в саксиите за балкон. Тук значение има размера и нуждата от слънчева светлина, както и фактора за вида на растеж на конкретното растение. 

Не забравяйте да групирате растения с подобни изисквания към слънчева светлина и вода в едни и същи саксии. Освен това вземете предвид размера на растенията, след като пораснат, за да сте сигурни, че няма да надраснат контейнерите твърде бързо. С подходящи грижи и внимание, тези цветя ще придадат красота и чар на вашата тераса или балконска градина през целия вегетационен период.